Prosecké skály byly stepní oblastí

A tak tu máme zase deník Metro. Přívrženec spolku Krocan a novinář z deníku Metro Filip Jaroševský se opět vyjádřil k Proseckým skalám.

Nejdříve mu vadilo, že z nově otevřené Prosecké vyhlídky není pořádně vidět kvůli stromům (článek, který vyšel na konci října 2016), nyní ale Jaroševskému vadí, že některé druhově nevhodné stromy rostoucí pod Vyhlídkou byly pokáceny, aby se pohled z Vyhlídky zlepšil (článek z 23. února 2017). Názorová kontinuita je v tomto případě nevšední.

Snaha Filipa Jaroševského zaútočit na Prosek šla až tak daleko, že on a zastupitelka Balcarová ze spolku Krocan porovnávají vyhlídku s mauzoleem (Balcarová) a s betonovou zbytečností (Jaroševský). Měli jsme příležitost mluvit s lidmi z Litoměřické ulice, z nichž se mnozí nad článkem z Metra ze čtvrtka 23. 2. dlouho a upřímně smáli. Proč? Protože ti, kteří chodí na vyhlídku pravidelně se svými psy na procházky, nyní uvítali, že je zde nyní nový příjemný volný prostor s navazující parkovou cestou, neboť celá tato oblast byla ještě v létě 2015 zcela neprostupná, plná keřů a dalších náletových dřevin. Poházené odpadky tu nebyly výjimkou. Prosek má naštěstí nyní o další parkový prostor víc a je z tohoto místa ještě k tomu i docela hezký pohled. Ať se sympatizant Krocanu staví třeba na hlavu, chodit tam na procházky lidem už nezabrání.

Filip Jaroševský ale netuší jinou věc, a sice to, že celá tato oblast měla odedávna stepní charakter. Ještě na počátku 20. století zde rostla především tráva. Step je totiž rozlehlá travnatá oblast se specifickou faunou a florou. Nevěříte? Podívejte se na fotografie z konce 20. let minulého století. Všechny stromy, které pod skalami a kolem skal rostou, jsou náletové dřeviny, které s původním charakterem této oblasti nemají vůbec nic společného. Pokud by vše mělo být v původním stavu, tak by zde měla růst jen a pouze divoká tráva.

Filip Jaroševský a zastupitelka MČ Praha 9 Ing. Dana Balcarová nejsou však jedinými, kteří pravidelně a krutě útočí na oblast proseckých skal. K těmto dvěma se nyní bohužel přidali i další "výtečníci". V pondělí 13. 3. jsme zjistili, že "kdosi" rozmlátil na padrť skleněnou výplň a ukradl fotografie z výstavního panelu, který se nachází na nově dobudované vyhlídce. Rovněž jsme objevili několik sprejerských "tagů" nasprejovaných na stěnách vyhlídky. Jeden z tagů dokonce vzdáleně připomíná nacistický symbol hákový kříž. Je nám z toho smutno! Klademe si otázku, kde se v lidech bere tahle nenávist a chuť zničit všechno hezké?